Ljusterapi

Under de mörka perioden på året är det en stor del av oss som känner sig trötta och nerstämda. Ofta förstår man inte varför man plötsligt blev så trött och ännu mindre vad man ska göra för att motverka tröttheten.

Anledningen är ofta den psykiska åkomman Årstidsbunden depression (förkortat SAD, efter den engelska benämningen seasonal affective disorder). Sjukdomen kan ibland kallas vinterdepression. SAD uppträder regelbundet och vanligtvis under hösten/vintern där de fösta symptomen visar sig runt september, oktober. Sjukdomsbilden är i regel starkast i januari, medan symptomen gradvis försvinner igen under loppet av våren. Sommaren är vanligtvis symptomfri.


Vanliga symptom i den depressiva fasen är:
* melankolisk sinnesstämning
* ökat sömnbehov
* nedsatt social, fysisk och/eller sexuell aktivitet
* ändrad aptit (vanligtvis ökad)
* viktökning
* premenstruella spänningar
* koncentrationssvårigheter

Ofta infaller en kombination av dessa symptom.

Uppskattningsvis drabbas runt 5 % av den vuxna befolkningen och sjukdomen är vanligare hos kvinnor än män. Då sjukdomen är årstidsbunden är det många som aldrig får någon diagnos då symptomen automatiskt avtar.

En av de vanligare behandlingarna för SAD är ljusterapi.


LJUSTERAPI

Ljusterapi är en behandling som går ut på att utsätta ögonen, för ett ljus som efterliknar dagsljus som hjälper till att förebygga eller mildra vinter- och höstdepressioner. Detta stabiliserar din dygnsrytm och ger dig mer energi.


Ljuset påverkar hjärnan så att den framställer hormonet serotonin ( hormonet som gör att vi känner oss lyckliga)


Tack vare solljuset kan kroppen även framställa D vitamin som är nödvändigt för produktionen av serotonin.På Floating Karlshamn erbjuder vi ljusterapi med Beurer TL100 som är certifierad för medicinskt bruk. Lampan ger cirka 10 000 Lux i ljusintensitet. Lampan bygger på LED teknik och lämnar inte någon skadlig strålning.