Magnesium brist?

Magnesium är ett av de viktigaste mineralerna i kroppen och behövs i mer än 300 olika funktioner i kroppen. Totalt har vi ungefär 25 gram magnesium i kroppen där cirka hälften finns i skelettet och tänderna, resten i cellerna.

Vi får i oss magnesium främst via kosten i form av nötter, frön, baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött och fisk. Vi får även i oss magnesium genom vattnet vi dricker speciellt om du bor i en kommun med hårt vatten.

Trots detta får en del av oss inte i oss tillräckligt av denna viktiga mineral. Detta kan bero på att jorden som vår mat odlas i idag är mer utarmad än förr och det kan också bero på dålig eller speciell kost. Snabbmat och halvfabrikat innehåller ofta lägre halter magnesium jämfört med hemlagad mat gjord på bra råvaror. Viss forskning visar också att socker, läsk, alkohol och drycker med koffein minskar upptaget av magnesium.

Det kan även vara svårt att få i sig magnesium om man har en speciell kost. Till exempel har vegetarianer som inte tycker om baljväxter eller bladgrönsaker svårt att nå det rekommenderade dagliga intaget.

Intressant nog är kosten inte det bästa sättet att tillgodogöra sig magnesium. Det är mycket effektivare att helt enkelt bada i det då huden är fantastiskt duktig på att absorbera magnesium. Det är även därför vi inte rekommenderar att använda tvål efter man har floatat.

Det är samtidigt mycket svårt att överdosera intaget av magnesium vilket gör att även någon som får i sig rekommenderat dagligt intag lugnt kan floata.

Vanliga symtom på magnesium brist kan vara:

• Trötthet, håglöshet

• Krampkänningar i musklerna, kramp i benen – även kallat restless legs.

• Försvagat immunförsvar

• Sömnbesvär

• Matsmältningsproblem

• Irritation och /eller depression



Vid allvarlig magnesiumbrist kan följande symptom uppstå:

• Benskörhet

• Nedsatt mental förmåga, depression

• Allvarligare kramper, restless legs

• Svagare tandemalj

• Försämrad insulinkänslighet

• Oregelbunden hjärtrytm, hjärtklappning

• Hämmad tillväxt

Enligt livsmedelsverket är det rekommenderade dagliga intaget av magnesium följande:

Spädbarn 6-11 månader: 80 mg

Barn 1-2 år: 85 mg

Barn 2-5 år: 120 mg

Barn 6-9 år: 200 mg

Barn 10-13 år: 280 mg

Kvinnor och flickor över 14 år: 280 mg

Män och pojkar över 14 år: 350 mg

Det är relativt svårt att förstå vad dessa siffror betyder men om man tittar på några vanliga matvaror så får man en något bättre bild av det rekommenderade intaget.

Ett ägg (cirka 60 gram) innehåller cirka 6 milligram magnesium

Ett äpple (cirka 140 gram) innehåller cirka 7 milligram magnesium

En jordnöt (cirka 1,5 gram) innehåller cirka 1,8 milligram magnesium

En banan (ca 150 gram) innehåller cirka 50 milligram magnesium

En normal potatis (ca 100 gram) innehåller cirka 19 milligram magnesium

En färdig fryst Lasagne 390 gram innehåller cirka 58 milligram magnesium medan en hemmalagad har cirka 80 milligram magnesium